Високият холестерол пречи на забременяването

Високият холестерол пречи на забременяването

Високите стойности на холестерола оказват негативно влияние върху репродуктивното здраве на бъдещите родители и желанието да създадат семейство. Това е резултатът от ново проучване в областта.

Оказва се, че високите нива на лошия LDL холестерол са причина освен за проблеми от страна на сърдечносъдовата система, но и за трудности при забременяването.

Лошият LDL холестерол е с ниска плътност и когато стойностите му надвишат оптималните, мастните плаки се натрупват по вътрешната страна на кръвоносните съдове, довеждайки до много поражения. Такова е заболяването атеросклероза, при която се нарушава кръвоснабдяването, стигайки се до поява на инфаркт и инсулт.

Резултатите са базирани на проучване, обхващащо 501 двойки, които имат проблеми със зачеването. Проучването е проведено в периода 2005–2009 година, когато 347 от жените са забременели (87 %), а 54 не успели да осъществят мечтата си (13 %).

През време на изследването са били измерени нивата на общия холестерол, на лошия LDL и добрия HDL холестерол, както и на триглицеридите в кръвта и на двамата партньори. Оказало се, че участниците с по-високи стойности са имали проблеми със забременяването и им е било необходими по-дълго време. Като тук са от значение не само нивата на холестерола в кръвта на жената, но и тези на мъжа.

Учените допълват, че високите нива на холестерол повлияват качеството на еякулата, стигайки се до намалена концентрация на сперматозоиди.

Всички тези данни са доста притеснителни според доклада. Това е така, защото статистиката посочва, че на всеки три деца едно е с повишен холестерол.

Затова е добре да внимаваме с какво се храним. Храната трябва да бъде разнообразна, бедна на мазнини, да се консумират повече плодове и зеленчуци.

И не на последно място, трябва да се извършва физическа активност, без да се оправдава човек, че няма време. Оказва се, че спортът може да спаси живот.