Възпаление на влагалището - вагинит

Възпаление на влагалището - вагинит

Вагинитът представлява възпаление или инфекция на лигавицата на вулвата, вагината, а в някои случаи и на двете заедно. Това е най-често срещаното гинекологично заболяване. Причините за появата на вагинитът са различни при различните видове вагинит.

Освен инфекциозни, причините за поява на вагинит могат да бъдат и с неинфекциозен характер. Това са травми и чужди тела, свръхчувствителност към латексови презервативи, кожни заболявания като псориазис и екземи. Антибиотично лечение, преумора и стрес, честата смяна на сексуалните партньори също могат да причинят вагинит.

Видове вагинит

Бактериален вагинит - вагината притежава богата бактериална флора, благодарение на която се поддържа нормалната киселинност на средата. Когато баланса и броя на бактериите се промени и се появят нови патогенни видове се проявява възпалителен процес, наречен вагиноза.

Вагинит от гъбички – виновникът за този тип вагинит е гъба, наречена Candida Albicans. Следващия вид вагинит е атрофичният – получава се след менопауза, следствие от намалените нива на естроген . Друг вид вагинит е трихомонасния, който се предава по полов път. Това всъщност е единствения вагинит, който може да се получи след сексуален контакт.

Симптоми при вагинит

Най-често вагинитът е съпроводен с парене и сърбеж, зачервяване, болка при полов акт, проблеми при уринирането, промяна в цвета и мириса на вагиналния секрет. Понякога се наблюдава и леко вагинално кървене. В голяма част от случаите вагинитът може да протече напълно безсимптомно и да се установи при рутинен гинекологичен преглед. Това са общите прояви на вагинитът, но различните видове вагинит проявяват характерни симптоми.

При бактериалната вагиноза отделеният секрет има сиво-бял цвят с мирис на амоняк. Често миризмата се описва като неприятната миризма на риба и се усилва след полов акт. При инфекция, причинена от Candida Albicans главният симптом е сърбеж и течение, което наподобява вида на изварата. При трихомоназата от влагалището изтича секрет, който има зеленикаво-жълт цвят и пенлива форма.

Диагностициране на вагинит

За да се диагностицира вагинит жената трябва да опише подробно оплакванията си на своя гинеколог. Следва преглед, при който се взимат клетки от влагалището и шийката на матката и се прави посявка за тестване на чувствителността. Ако вагинитът е следствие от алергични реакции, малки количества от предполагаемите ]алергени] се прилагат върху участък от кожата. Важно е да се определят дразнителите, за да успеят да се изолират.

Лечение на вагинит

Първата стъпка от лечението на вагинитът е спазването на висока лична хигиена. Задължително трябва да се избягва измиването на ректума в посока към вагината, а почистването след дефекация трябва да става в посока отпред назад. Това са основни и важни хигиенни правила, които трябва да бъдат спазвани от всяка жена, с цел правилно поддържане на интимните части.

Вагиналните душове са широко разпространени, но използването им трябва да става само след лекарска препоръка. В противен случай може да причинят допълнителни проблеми. Ако жената носи чорапогащи, те трябва да бъдат с памучна част между краката. Препоръчват се дрехи , които не задържат влага. Силно стегнатите дънки и панталони също са вредни.

Лечението на вагинитът включва определени антибиотични и противогъбични препарати, които могат да бъдат под формата на кремове или вагинални глобули. В някои случаи се налага приемът на перорални таблетки.

Хранене при вагинит

Млечни продукти
Жените, които страдат от вагинит трябва да спазват определен режим на хранене, с цел по-бързото излекуване. Препоръчват се напитки и храни с малко съдържание на захар, мазнини и въглехидрати . По този начин може да се промени киселинността във влагалището. В киселото мляко се съдържа лактобацил, затова редовната му консумация е изключително полезна.

Хубаво е да се избягват сладкиши и тестените изделия с мая , защото нарушават киселинната среда във влагалището. Същото се отнася за алкохол, мазните и пушени меса , наденици . Някои витамини дават много добър резултат в борбата с вагинитът. Витамин С уравновесява нормалният киселинен баланс и засилва защитните сили на организма. Витамините А и Е помагат за предпазване на тъканите от разрушение.