Днес е Международен ден без тютюнопушене

Днес е Международен ден без тютюнопушене

Министерство на здравеопазването и Регионалните здравни инспекции (РЗИ) отбелязват Международния ден без тютюнопушене днес, на 20 ноември 2014 г., с редица прояви срещу тютюневата зависимост и за мотивация на активните пушачи за отказване от зависимостта.

По традиция денят се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Министерството на здравеопазването призовава всеки пушач на този ден да се опита да положи началото на отказване от тютюнопушенето – в името на собственото си здраве, на здравето на близки и приятели, които присъстват в обкръжението му като пасивни пушачи. Предвид тревожния факт, че 57 % от българските деца са изложени на пасивно тютюнопушене в дома си (по данни от проучване на НЦОЗА, 2012 г.).

Министерство на здравеопазването определи мото на кампанията да бъде: „Мамо, татко не пушете, здравето ми запазете!”. Усилията на кампанията ще бъдат насочени към младите хора, родителите и децата, с цел реализиране на ефективни превантивни дейности за ограничаване на пасивното тютюнопушене. Цел на кампанията е също така предоставянето на информация относно ефективните методи за отказване от поведенческата и никотинова зависимост, вследствие употребата на цигари. В цялата страна инициативите за популяризиране на Международния ден без тютюнопушене започнаха още в началото на месец ноември, като регионалните здравни инспекции организираха прояви, насочени към активни пушачи за популяризиране на услугите в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето.