Хипотермия – как да я открием и да се предпазим

Хипотермия – как да я открием и да се предпазим

Хипотермията представлява състояние, при което телесната температура на тялото спада под 35 градуса по Целзий. За сравнение - нормалната телесна температура е около 37 градуса по Целзий.

Състоянието трябва да се третира като спешен медицински случай, тъй като то много бързо може да се превърне в заплаха за живота.
Основната причината за появата на хипотермия обикновено е студеното време. Когато тялото ни е изложено на студа, то се опитва да предотврати загубата на топлина по няколко начина:

  • чрез треперене – запазва основните органи, поддържайки нормална температура;
  • ограничаване притока на кръв към кожата;
  • освобождаване на хормони, за да генерират топлина.

Тези отговори на тялото използват енергия и не могат да бъдат достатъчни за поддържане на телесната температура, когато сме изложени на студа за дълго време. Когато тялото започва да губи енергия, то бавно започва да се изключва. Треперенето спира, а сърдечният ритъм се забавя.

1. Симптоми на хипотермия
Те варират в зависимост от това до колко е спаднала телесната температура.
Леките симптоми включват треперене, умора и объркване. Когато температурата падне по-ниско, треперенето става по-силно и е възможно да се стигне до състояние на делириум, да се затрудни дишането и дори да се загуби съзнание.

2. Кога трябва да потърсим лекарска помощ?
Когато някой, който е бил изложен на студ, изглежда объркан, има забавени движения, проблеми с дишането или безсъние, това могат да бъдат симптоми на тежка хипотермия.
Също така кожата може да изглежда здрава, но при допир да бъде студена. Симптомите при бебетата включват липса на енергия, те може да отказват да се хранят и да бъдат необичайно тихи. При съмнение за тежка хипертония незабавно трябва да се потърси спешна медицинска помощ.
Ако около нас има някой засегнат от състоянието, трябва да свалим от него всички мокри дрехи и да увием засегнатия в одеяла и кърпи, докато чакаме да дойде линейката. Ако той е в съзнание, трябва да му дадем нещо топло за пиене, но не и алкохолно.
Ако пострадалият е изгубил съзнание, не диша и не може да се открие пулс след 60 секунди, при проверка в областта на шията, трябва да се пристъпи към сърдечно-белодробна реанимация.

3. Кои са рисковите групи?
Изложените на риск са хора в напреднала възраст или болните, при които защитните функции на тялото са отслабнали или не са в състояние да се придвижват лесно, за да генерират топлина.
Малките деца също са склонни към развитие на състоянието, тъй като способността на тялото им да регулира температурата не е напълно развита.
Хората, които прекарват значителна част от времето си навън в студените метеорологични условия, като скиори и алпинисти, също са изложени на риск от хипотермия. Това важи особено, ако облеклото им не е подходящо.

4. Как да се предпазим?
Най-важното условие е да бъдем подходящо облечени, когато излизаме навън в студените дни. Доколкото е възможно, трябва да се наглеждат представелите на рисковите групи – възрастните, болните и децата, а ако се стигне до кризисна ситуация, незабавно да се потърси спешна медицинска помощ.