Щамът Хонконг сменя свинския грип

Щамът Хонконг сменя свинския грип

Тази година грипът ни изненада. Вместо да ни атакува с вируса, който очакваха специалистите - АN1N1, той пристигна с друг. Наред с пандемичния грип изолирахме и три проби с щама АH3N2, който не се е появявал масово от десет години.

Засега вирусът е изолиран само в Стара Загора. Все още не е ясно дали ще атакува страната масово, но ако това се случи, ни очаква по-тежка зима. Причината е, че сме загубили имунитета си към този добре забравен щам. Той се е появил за първи път през 1968-1969 г. и е станал популярен като Хонконг. По-късно обаче се развива и е преименуван от специалистите на Тексас. У нас обаче за последно е върлувал преди десетина години. Минало е доста време и нямаме вече имунитет, затова може да се очаква, че ще порази повече хора. Вирусът на свинския грип би разболял по-малко хора, защото той беше основният причинител на заразата през последните сезони и вече имаме имунитет към него. Ако приемем, че около 500 хил. души са изкарали през миналия сезон пандемичния грип с изявена клинична картина, значи имунитет към този вирус са добили около 2 млн.

Кой вирус ще ни атакува масово тази зима, ще стане ясно в следващите дни, когато се очаква грипът да напредне по-масово. Засега епидемия има обявена само в Бургас, а повишена заболеваемост има в осем области - Варна, Враца, Плевен, Сливен, Смолян, Добрич, Стара Загора и Шумен. Средно за страната заболеваемостта е 128.09 души на 10 000, сочи справката на здравните власти. За да се обяви епидемия, заболеваемостта трябва да е поне 300 на 10 000 души, но някои региони вземат решение за епидемия и при по-ниски стойности. Общо през миналата седмица са регистрирани 4923 случая на грип срещу 4877 през предходната. Най-много са болните деца от 0 до 4 години (500.0 на 10 000). След тях се нареждат малчуганите между 5 и 14 години (347 на 10 000).

Който и щам да ни атакува, да се предпазим от грипа е почти невъзможно, защото вирусът се предава много лесно. Симптомите пък и на двата щама са еднакви - добре познатите температура, кашлица и цялостно неразположение. Все пак специалистите ни съветват да избягваме места, в които има болни хора, да спазваме по-добра хигиена и да мием често ръцете си или да ползваме кърпички с дезифектант. За ваксина вече е късно, а ако решите да ползвате антивирусни препарати, трябва да знаете, че се пият до 36-ия час от началото на симптомите. След това са безполезни. Също така не трябва да забравяме да пием повече течности, особено чай, и да наблегнем на плодовете, богати на витамин С, като лимоните. Имайте предвид и че може да се заразите дори от човек, който не знае, че е болен, защото вирусът се разпространява ден преди да се изявят симптомите. Инкубационният период на вируса пък е много къс - едва два-три дена.

СПА центровете пълни за инхалации с луга

Още с първите съобщения за опасността от грип варненци напълниха СПА центровете по морето през почивните дни, за да дадат отпор на вирусните и бактериални инфекции. Напоследък станаха модни инхалациите с луга, които магически прочистват носа от хрема, а и укрепват имунната система. Черноморската луга е краен продукт на солодобива и е с много голяма концентрация на всички лечебни елементи и свойства на морската и езерна вода. Уникално действа и престоят в така наречените сауни с билкови инхалации, стаи с вдишване на сол, които освен лечебно, влияят и много релаксиращо. Редуване на минерален басейн на открито и закрито също помага в профилактиката срещу настинки и грип.

Децата в Бургас на мандарини и моркови

Грипната епидемия в Бургас не затвори забавачките, а само школата. Детските градини и ясли ще работят, но в тях ще се допускат само напълно здрави хлапета. Освен това по разпореждане на кмета и здравните власти в забавачките ще се сервират двойно повече плодове и зеленчуци. Всички сезонни плодове и зеленчуци са изключително подходящи за запазване на високото ниво на имунитета на здравите деца.

Кметът на община Бургас Димитър Николов посочи, че тази година разликата е, че щамът на грипа действа най-вече на децата от 0 до 4 години и от 5 до 14 години.

Амбулаториите, спешното приемно отделение, медицинските центрове, МБАЛ-Бургас и белодробната болница от днес ще разполагат с количества от липсващо лекарство, предназначено за лечение на грип. По преценка на лекуващите лекари пациентите с остри респираторни заболявания ще получават препарата безплатно. Количества от медикамента за борба с грипа вчера липсваха, както в болничните заведения в областта, така и в складовете на Министерство на здравеопазването, стана ясно по време на заседанието на Регионалния епидемичен щаб. След проведени редица разговори от страна на областния управител Вълчо Чолаков с представители на здравни институции към Бургас пътуват 400 опаковки от противогрипното лекарство, които още от днес ще бъдат на разположение на пациентите. Медикаментът е осигурен от друга област, в която има достатъчни количества и липсват данни за обявяване на грипна епидемия.

Експерти: Пикът предстои

Пикът на грипа тази година предстои, смятат епидемиолозите. През миналата година обаче той е бил точно по това време. През четвъртата седмица на януари 2014 г. заболеваемостта за страната е била 234 души на 10 000, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Щамовете, които се очаква да ни разболяват и тази година, са три. Първият е AH1N1 или добре известният ни пандемичен грип. Той беше основният причинител на заразата миналия сезон. Вторият щам е AH3N2, известен като Хонконг или Тексас. Той се очаква да върлува тази година. Другите вируси са тип В и са популярни като Масачузетс или Брисбейн. Болни от тях имаше през миналия сезон, но ще има и през този. Първите изолирани проби за тази зима с В вируси са още от края на 2014 г.

23 проби за седмица

Общо 23 проби са били изследвани за грип в националния център за заразни и паразитни болести през миналата година. Едва 4 от тях обаче са се оказали положителни. Една е била с добре познатия ни вирус А/H1 N1/ или причинителят на пандемичния грип, а останалите три са с щама А /H3N2/, известен като Хонконг.

4 правила за добра защита

  1. Профилактика с витамин D3

Той е доказан имунен регулатор. Дори е доказано, че витаминът намалява риска от грип с 42%.

  1. Астрагал

Астрагалът е традиционна адаптогенна китайска билка, която се използва за бързо възстановяване при хронични вирусни инфекции и за изграждане на имунитет. Тя адаптира имунната система на организма към ситуацията, в която се намира в момента.

  1. Витамин С и цинк

Комбинация от витамин С и цинк е приносът на западните експерти в областта на здравеопазването за естествени средства в борбата срещу настинки и грип за превенция.

  1. Ехинацея

Използването на смес от ехинацея и чесън, когато се разболеете, прогонва грипа 3 пъти по-бързо.

(М. Чипилева, К. Маринова)