Мозъкът може да управлява изкуствени крайници

Мозъкът може да управлява изкуствени крайници

Нова невропротеза, имплантирана в мозъка, ще дава възможност на парализиран човек да използва лесно изкуствена ръка и то само със силата на мисълта. Това дава нови надежди на хората с ампутирани крайници или парализирани.

Досега изследователите тестваха различни подходи за контрол на протези със силата на мисълта, сред които миоелектрична ръка, задействана чрез мускулите, или свързана с имплант, поставен в мозъчния дял, който контролира самите движения. Но тези техники често предизвикваха резки движения. В последния случай това не е така.

Сега 34-годишният Ерик Сорто, който е неподвижен от 10 години заради травма на гръбначния стълб, вече ще може да използва изкуствена ръка без усилие и само със силата на своята мисъл и въображение, обясняват изследователи. Резултатите от това клинично проучване са публикувани в четвъртък в списание "Сайънс" (Science).

Ерик Сорто е първият човек в света, който има невронна протеза, имплантирана в дял от мозъка, където се формират намеренията, задния париетален кортекс, което дава възможност да се извърши ръкостискане без насечени движения, да се вземе чаша и да се пие от нея и дори да играе на "камък, ножица хартия".

Изследователите съобщават, че са успели да декодират намеренията на субекта, като просто го моли да си представим цялото движение, но не и неговите многобройни и различни последователности.

"Мислехме, че сигналите от задния париетален кортекс ще бъде по-лесно да се използва при пациенти, които произвеждат по-плавен процес движение", отбелязва д-р Андерсен.

Имплантите, свързани с изкуствена ръка, са поставени през 2013 г. в болницата Кек в Лос Анджелис. Ерик Сорто работи с изследователи от Калифорнийския технологичен институт и друг медицински персонал за контрол върху курсора на екрана на компютъра и върху управлението на роботизираната ръка с мислите си.

Той успява да пренесе интуитивно движенията към протезата, точно това, на което се надяваха учените.

"Бях изненадан от лекотата, с която можех да контролирам ръката", казва Ерик Сорто. "Спомням си, че получих усещане за излизане извън тялото си и исках да се ръкувам с всеки", добавя той. /БГНес