80% от заразените с нилска треска нямат симптоми

80% от заразените с нилска треска нямат симптоми

"Преди години открихме на доста места в България нилска треска при животни. Досега нямахме случай при човек, което от професионална гледна точка ни радва, колкото да звучи абсурдно. Няма как да останем остров без заболяването, при положение, че го има навсякъде. Сериозен проблем имаше Сърбия, Румъния, Унгария, Гърция, Косово. Беше ясно, че има и у нас, но бе въпрос на активно търсене и надзор”, каза пред Нова телевизия д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Преди няколко дни в България се доказа първият случай на западнонилски енцефалит с местно заразяване, научи “24 часа”. Става дума за 7-годишно дете, ухапано от комар в района на Северния парк в София.

Колкото повече комари има, толкова рискът от нилска треска е по-голям, уточни той. Валежите също допринасят за това. Месеците юли, август и септември са пиковият период, в който насекомите са най-много.

"80% от хората, заразени с нилска треска, нямат никакви симптоми. Няма и да разберат, ако не се изследват. При останалите 20% най-често ще протече като летен грип. Само 1% ще развият някаква форма на менингит или енцефалит”, поясни д-р Кунчев.