Потвърден е случай на туларемия в района на Пловдив

Потвърден е случай на туларемия в района на Пловдив

Доказан е случай на туларемия в района на Пловдив, съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра за заразни и паразитни болести. Той уточни, че туларемията спада към особено опасните инфекции и симптомите й трябва да се проследят много внимателно.

"Тази сутрин бе доказан случай на туларемия в едно от селата в Пловдивско. Това означава, че областта, където туларемията се разпространява, е много широка. Всички лекари и гражданите трябва да знаят, че ако се появят симптоми като подуване на лимфните възли на шията, винаги трябва да се мисли първо за туларемия, особено при хора, които живеят в къщи и биха могли да имат контакт с мишки и плъхове", подчерта директорът на Центъра за заразни и паразитни болести пред "Фокус".

Проф. Тодор Кантарджиев каза още, че заболяването лесно може да се усложни, а последиците да са фатални. След доказаните два нови случая на "свински грип" в страната не може да се говори за епидемия, добави професорът.

В момента циркулират грипни щамове от вида "Швейцария", но като цяло тази година грипната епидемия у нас и в цяла Европа се забави заради климатичните особености, коментира директорът на Центъра за заразни и паразитни болести.