Безплатни прегледи за чернодробен рак в гастроентерологията от понеделник

Безплатни прегледи за чернодробен рак в гастроентерологията от понеделник

Екипът на отделението по гастроентерология стартира едномесечна кампания за безплатни консултации, които ще се провеждат в Медицински център-1 от 15 февруари, понеделник, със съдействие на Ортодоксалния орден на хоспиталиерите на Свети Йоан, наследник на прекратилата дейността си фондация "Качество на живот".

От пациентите няма да се изискват талони за преглед от личните лекари, необходимо е само да си запазят час за посещението!

Позвънете и запишете час на регистратурата: 032 644 222 и 0878 112 088

Стартираме кампания в помощ на пациентите, страдащи от чернодробен рак - първичен и метастатичен. Инициативата е от екипа на гастроентерологията и бе обявена лично от д-р Апостол Георгиев - началник на отделението. Той обърна внимание, че в болница Медлайн успешно се лекуват първичните и вторични (метастатични) форми на злокачественото заболяване с метода на радиофреквентната аблация.

"При тази съвременна терапия туморните тъкани се разрушават чрез прилагане на високочестотен ток и физиологичен разтвор. В областта на тумора температурата се повишава до степен, при която белтъците се детанатурират", обясни завеждащият отделението по гастроентерология д-р Георгиев. "За целта под ехографски контрол в тумора се въвежда иглен електрод, от високочестотния ток тъканите се "сваряват". Прави се под обща упойка. Интервенцията продължава 15-20 минути, ако формацията е само една и не повече от половин час, ако са повече. След аблацията престоят в болницата е 3-5 дни."

"Ефектът от терапията е съпоставим с оперативното лечение на пациента, но е по-щадящ и неинвазивен за него. Страничните усложнения са значително по-малко, а процедурата се понася доста по-леко от болните. Качеството на живота им значимо се подобрява и удължава. Лечението не отменя химиотерапията, която много от болните провеждат, а само я допълва. Добре познато е в България повече от 15 години, но все още лекарите не насочват навреме пациентите за терапия по метода на радиофреквентната аблация и за жалост те идват при нас в стадий, който не позволява извършване на манипулацията", коментира д-р Георгиев.

За да бъде приложен методът, има изисквания - туморите трябва да бъдат с големина под 4 см и да не са повече от 3 на брой. Затова екипът на отделението по гастроентерология стартира тази едномесечна кампания за безплатни консултации!