Мозъчен имплант възвръща контрола на парализирани

Мозъчен имплант възвръща контрола на парализирани

Австралиийски учени създадоха мозъчен имплант, който позволява на парализирани да контролират екзоскелет с мисълта си, съобщи сп. "Сианс е авнир".

Става въпрос за една от многото иновации, които са разработени, за да позволят на парализирани да контролират движенията си. Имплантът Stentrode, създаден от учени от катедрата по невронауки в университета на Мелбърн, е нещо като миниатюрен гръбначен мозък. Той би трябвало да позволи на парализирани хора да контролират с мисълта си протези и екзоскелети.
Резултатите от извършените тестове с животни са удовлетворителни и са публикувани в Nature Biotechnology, поясниха учените. Сега имплантът, широк едва 3 милиметра и дълъг 3 сантиметра, ще бъде тестван върху хора. До 2017 г. доброволци, подбрани от Кралската болница и болницата "Остин" в Мелбърн, ще го изпробват. Целта е благодарение на връзката между мозъка и импланта да успеят да контролират екзоскелет с мисълта си.
Гръбначният мозък предава информация от главния мозък до останалата част от организма и от останалата част от организма до главния мозък посредством нерви. Тази комуникация в едната посока позволява на главния мозък да контролира организма, а в другата дава възможност на организма да изпраща до мозъка сетивна информация, свързана например с болка. Stentrode е в ролята на бионичен гръбначен мозък, който пренасочва мозъчни сигнали към протезата.
Както поясни невроложката д-р Кристин Кинг от Калифорнийския университет в Ървайн, пациентите с увреден гръбначен мозък съхраняват свързания с ходенето мозъчен сигнал дори ако той не може да бъде предаден на крайниците. Принципът на действие на импланта е да улавя тези сигнали във вътрешността на кръвоносен съд над моторния кортекс, който отговаря за мускулната активност и движенията.

/cross.bg