При недоспиване паметта се влошава

При недоспиване паметта се влошава

Недостигът на сън през нощта оказва негативно влияние върху способността ни да мислим трезво, както и на паметта. Оказва се, че има начин, с помощта на който можем да подобрим процеса на възвръщане на спомените – като симулираме мозъчната активност по време на сън.

По време на ново проучване се установява мрежа в мозъка, която контролира начина, по който определени спомени се „затвърдяват“ през нощта.

Според изследователите от Научния институт за изследване на мозъка RIKEN в Япония манипулирането на тази мрежа може да предотврати или да подпомогне запазването на спомените.

Специалистите допълват, че тези открития за важни по отношение на недостига на сън и представляват интерес за медицината. Пациентите, които страдат от нарушения на съня, често имат и нарушена памет.

Обработването „отгоре-надолу“ е система, с която мозъка използва информацията, която вече е внесена чрез една или повече сетивни системи. Тези открития биха могли да помогнат за разработването на терапия за хората, страдащи от нарушения на съня като инсомния.

По време на лабораторно проучване изследователите разработват задача, която оценява степента на запазване на паметта след нощ на достатъчен сън и в случай на недоспиване.

От резултатите става ясно, че след нощта, в която сънят е адекватен, паметта е значително по-добра, за разлика от случаите, когато има недоспиване – тогава тя е влошена.

Освен това, изследователите установяват, че „затвърдяването“ на паметта се случва в първия цикъл на фазата, в която няма бързо движение на очите.

Специалистите допълват, че разработването на терапия, която използва симулация на системата „отгоре-надолу“ може да активира повторно лишените от сън неврони по време на REM-фазата на съня.