Три грипни щама ни атакуват този сезон

Три грипни щама ни атакуват този сезон

Три грипни щама ни атакуват този сезон. Както всяка година и тази можем да избираме дали да се ваксинираме. Според епидемиолог вариантите са два – да се преболедува, вследствие на което организмът си изработва имунитет или да се прибегне към профилактична ваксинация.

Грипните вируси успяват да се променят, така че да трябва да се ваксинираме година след година.

Не може да се каже, че непременно един (щам – бел. ред.) е по-опасен от другите. По принцип грипът е сериозно заболяване, към което трябва да се отнасяме сериозно и не случайно тези препоръки за противогрипната ваксина вече ги има. Сега е моментът да започнат хората да се ваксинират.

Увеличаване на заболелите от грип се очаква в края на тази година и в началото на следващата:

  • Симптоите на грипа в много голяма степен наподобяват симптомите на острите респираторни инфекции, които вече наблюдаваме. Традиционното нарастване на броя на заболелите вече е факт, но това не е грип.
  • Така или иначе през изминалата седмица броят на регистрираните заболели е два пъти по-голям, отколкото в предходната седмица.
  • 65% от анкетираните българи са на мнение, че ваксинацията по време на грипна епидемия е задължителна, т.е. повече от половината хора считат, че грипът е сериозно заболяване и трябва да бъдат ваксинирани.
  • Грипната ваксина е препоръчителна в България, така че в крайна сметка е въпрос на лично решение, но към това решение е редно да ни подтикне нашият личен лекар, който да ни обясни рисковете, които поемаме.