Мъжкото сърце страда от нисък тестостерон

Мъжкото сърце страда от нисък тестостерон

Ниските нива на тестостерон у мъжа могат да имат разнообразни по сила и характер последици - от промени в настроението и метаболизма, до нарушения в сексуалния живот и загуба на мускулна маса, нивата на този полов хормон могат драстично да променят качеството на живот.

Поради тази причина съществуват множество тестостеронови терапии, в които липсващите нива на хормона прецизно се компенсират. Ако недостига на тестостерон е клинично проявен, със стойности по-ниски от 260-300 нанограма на децилитър кръв, медикаментозното нормализиране на нивата му може бързо да потуши обратимите симптоми и да възвърне нормалните полови функции и настроение.

Ново изследване в областта разкрива, че ползите от подобна терапия включват и неочакван ефект – повишена защита срещу остри сърдечносъдови заболявания. Учени от Boston University School of Medicine наскоро приключили свое 7-годишно проучване върху 656 мъже с понижен тестостерон. 360 от мъжете се подложили на тестостеронова терапия, 296 от тях я отказали. Разликите между двете групи след 7 години били изненадващи.

Сред мъжете от първата група, коите приели лечението, се наблюдавали значително понижени нива на кръвна захар, тотален холестерол, триглицериди, кръвно налягане, обиколка на ханша и общо телесно тегло – все фактори, за които учените смятат, че подпомагат сърдечното здраве.

Втората група, отказали тестостероновата терапия, имала по-лоши стойности по всички гореизброени точки, а сърдечното им здраве било много по-неустойчиво. Най-значимия фактор: в тази група за седемте години са отчетени 30 инсулта и 26 сърдечни удара, докато в първата група не се е случил нито един сърдечносъдов пристъп.

Все още не е установена причинно-следствена връзка, но фактите навеждат учените на мисълта, че понижената секреция на тестостерон е важен фактор за развитието на сърдечни проблеми.