Крие ли риск избелването на зъбите в домашни условия

Крие ли риск избелването на зъбите в домашни условия

В интернет и в търговските мрежи може да откриете най-различни системи за домашно избелване и то на доста атрактивни цени. Но въпросът, който вълнува голяма част от потребителите, е дали те са безопасни. Затова всеки, който иска да избели зъбите си по безопасен и безвреден начин, да си запише час при стоматолог. В това е категорична д-р Даниела Спасова, лекар по дентална медицина в Пловдив.

По думите й, независимо че процедурата се извършва в домашни условия, стоматологът може да препоръча избелваща система с доказано качество.

"Ще ви изработи индивидуални шини, в които да се постави избелващия агент и ще ви даде подробни указания как да правите „манипулацията“ сами. Не предприемайте избелване, без да сте чули мнението на специалист, защото рискът да увредите емайла и лигавицата са големи", обясни лекарят.

Има няколко прости правила, които пациентите трябва да спазват в дните след избелването – да не се консумират храни и напитки с пигменти като цвекло, боровинки, кафе, чай и червено вино. Освен това, трябва да се избягва тютюнопушенето, както и да се ограничи приема на кисели, много горещи или студени храни и напитки, поради временна чувствителност на зъбите, подчерта д-р Спасова.

"И не забравяйте да се усмихвате по-често, защото усмивката подобрява здравето и самочувствието", съветва още тя.