Безплатни прегледи за глаукома в Медицински център 1 Пловдив - от 6 до 15 март

Безплатни прегледи за глаукома в Медицински център 1 Пловдив - от 6 до 15 март

По повод 12 март, Международния ден за борба с глаукомата, специалистите от Отделението по очни болести и очна хирургия организират двуседмична кампания за безплатни прегледи.

Те ще се провеждат в Медицински център 1 в Пловдив от 6 до 15 март след предварително записване на тел: 0879/097-074. За консултациите от пациентите няма да се изискват направления от личния лекар.

Медиците насочват вниманието си към глаукомата, защото е сред водещите причини за слепота в света, днес това заболяване застрашава зрението на милиони хора. Наричат болестта „тихия крадец на зрение“, тъй като тя прогресивно уврежда зрителния нерв и често протича без симптоми. Нанесените поражения са необратими. Най-чест рисков фактор за умирането на нервните клетки при глаукомата е високото очно налягане.

Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Изчислено е, че близо 5 млн. души са загубили зрението си вследствие на това заболяване, и че този брой ще надхвърли 11 милиона до 2020 г. Близо 50 000 души в България също страдат от глаукома. Поради тихата прогресия на заболяването, в ранните му етапи до 50% не разбират, че страдат от коварната болест.

От развиването на глаукома са по-предразположени хората над 45 години, хипертониците и диабетиците. Сред рисковите групи са и всички, които страдат от подчертано късогледство или в семейството им има човек с глаукома.

Рутинните прегледи на очите са жизненоважни, за да се открие глаукомата навреме. При тях специалистите правят следните изследвания: тест за острота на зрението, оглед на преден очен сегмент, преглед на очното дъно, за да се видят ретината и зрителният нерв, тонометрия – измерване на очното налягане, гониоскопия – преглежда дренажните канали за вътреочната течност.

Капките за очи, лазерната и традиционната хирургия са основните терапевтични методи, чиято цел е да се понижи високото очно налягане. Така специалистите намаляват прогресирането на заболяването.