Проф. Петров и МБАЛ „Централ Хоспитал“ в кампания за безплатни гинекологични прегледи в Медицински център-1

Проф. Петров и МБАЛ „Централ Хоспитал“ в кампания за безплатни гинекологични прегледи в Медицински център-1

МБАЛ „Централ Хоспитал“, Национален съюз на акушергинеколозите от доболничната помощ и Национално движение за профилактика и превенция на здравето организират кампания за безплатни гинекологични прегледи. Началото е на 14 юли 2023, консултациите ще се провеждат от проф. д-р Петър Петров, дмн в Медицински център-1 в Пловдив след предварително записан час на тел: 087 858 0908.

Целта на медиците е откриване на предракови и ракови изменения на маточната шийка. Кампанията ще протече под мотото „Обърни внимание на здравето си, преди да е станало късно, спаси живот!“

„Ракът на маточната шийка е невидим убиец, който всеки ден взема по една жертва в България, заяви проф. Петров.- Заболяването, от което страдат предимно млади жени, е лесно откриваемо посредством скрининг и лечимо в ранните стадии, но фатално, когато те се пропуснат.“

Според него организацията на профилактиката и превенцията на това заболяване в България не е на добро ниво и това е причината хиляди жени в България да достигат до осакатяващи детеродните им функции операции, а най-страшното е, че около 350 млади българки губят живота си всяка година. Нека заедно спрем това безумие, апелира председателят на Националния съюз на акушер-гинеколозите от доболничната помощ.

Засега идеята на организаторите е кампанията да продължи един месец, но при голям интерес тя ще бъде удължена, увери проф. Петров. Той заяви, че се радва на подкрепата на болница „Централ Хоспитал“, където функционира едно от най-добрите Отделения по Медицинска онкология и хематология в страната.