Безплатно преглеждат за кожни тумори в МЦ-1

Безплатно преглеждат за кожни тумори в МЦ-1

От 27 септември в Медицински център 1 - гр. Пловдив, със съдействието на фондация "Качество на живот", стартира скрининг и профилактика на злокачествените кожни образования. Прегледите, които ще продължат 2 седмици, са безплатни за пациенти от цялата страна като за тях не се иска направление от личния лекар.

Консултациите са всеки вторник и четвъртък, от 8 до 12 часа на 3-ия етаж, кожен кабинет, в сградата на пловдивската МБАЛ Медлайн, след предварително записване на тел. 032/ 644 222.

"Правим безплатните прегледи в началото на есента, защото прекомерното излагане на слънце през лятото може да е активирало по-бурното развитие на някои кожни образувания. Бенки, които са били спокойни преди летните дни, в края на сезона могат да изглеждат по друг начин, затова е добре да се контролират", обясни д-р Галина Арабаджиева, дерматовенеролог в Медицински център 1.

Според нея, хората търсят лекарска помощ късно поради липсата на направления за специалисти и ниската здравна култура. Д-р Арабаджиева стигнала до този извод след провеждането на първата кампания за безплатна профилактика през месец април. Тогава дошли пациенти с туморни заболявания с давност от 6-7 години, които никога не са се консултирали с дерматолог. "Добре, е че работим съвместно с лекарите от МБАЛ "МЕДЛАЙН" и при установяване при прегледите на онкологично заболяване може веднага да се реагира с операционна намеса в болницата", допълва д-р Арабаджиева. Точно така са процедирали с пациент от Етрополе с множество тумори по главата с дълбока инвазия и давност от 10 години. Наложило се дори известният пластичен хирург д-р Ангел Енчев да прави реконструктивни пластики.

Хора с кожни образования, които нарастват, кървят, сърбят или въобще се променят по някакъв начин, е хубаво да правят поне 1 път в годината консултация при дерматолог, съветва лекарката. "Решихме да проведем тези безплатни профилактични прегледи, за да може болните да получат навременна помощ", обяснява целта на кампанията д-р Арабаджиева. Тя съветва преди да се предприеме козметично премахване на кожни образования при неспециалисти - като билкари и знахари, задължително да се вземе мнението на дерматолог. Защото едно некомпетентно третиране на бенка може да доведе до нейното израждане в меланом, кожен рак, който протича толкова агресивно, че в рамките на месец-два може да се обхванат всички органи и системи с метастази.