Безплатен преглед за катаракта

Безплатен преглед за катаракта

В продължение на две седмици хора от цялата страна могат да направят безплатен преглед за катаракта (старческо перде) и различни хирургични заболявания в Медицински център - 1 в Пловдив.

Пловдивското здравно заведение Медицински център 1 наскоро стана част от верига швейцарски клиники за еднодневна хирургия и разкри най-модерно оборудваното очно отделение в Южна България.

"Стотици пациенти се възползваха от безплатните консултации през миналата година. Поради големия интерес, а и липсата на направления за специалист, решихме през февруари да преглеждаме без пари хора със старческо перде и хирургични заболявания", съобщи за медиите управителят д-р Заприн Пепелов.

За консултациите не се изисква талон от личния лекар. Единственото условие е пациентите да запишат предварително час на тел. 032/ 644 222. Желаещите ще бъдат консултирани от проф. д-р Петър Учиков, ДМН - доайен в гръдната и коремна хирургия, дългогодишен декан на Пловдивския медицински университет, заместник - председател на Българското хирургично дружество, д-р Грую Мишев - един от най-добрите специалисти по коремна хирургия в Южна България, доц. д-р Марин Атанасов - един от най-добрите специалисти при безкръвни операции за премахване на катаракта - старческо перде, и д-р Екатерина Георгиева - специалист по офталмология и очна хирургия, дългогодишен асистент към клиниката по очна хирургия във ВМИ Пловдив.

"Била съм в други клиники, но като това внимание и обслужване не съм получила, тук съм като на хотел", хвали екипа на Медицински център 1 Христина Авкова. 72-годишната пенсионерка от Асеновград имаше операция на старческо перде в края на юни. "Доверих се на доц. д-р Марин Атанасов, за да "смени" моята помътняла леща с "изкуствена", споделя жената. "Дойдох в Медицински център 1 - Пловдив по препоръка на мой близък, който беше изключително доволен. Малко се страхувах, все пак е операция, а и аз имам диабет и глаукома. Но всичко мина много бързо, за 15-20 минутки, абсолютно безболезнено, с местна упойка на окото и на другия ден, като махнаха превръзката, вече виждах ясно. 800 лв. ми струва изкуствената леща. Плащам само нея, като всичко останало - преглед, операция, вкусна храна и 24-часов престой в центъра , при това в луксозна стая с плазмен телевизор е безплатно", доволно пресмята пенсионерката.

Премахването на катаракта е най-честата операция на окото, казва доц. д-р Марин Атанасов. Прави се с ултразвуков апарат като разрезът на окото, през който се работи, е 2-2.5 милиметров. Медицински център 1 разполага с най-последния модел на този род апаратурата е германската фирма ZEISS. През разреза се вкарва сонда, която изсмуква ядрото на помътнената леща. След това се слага навитата като „палачинка” изкуствена леща. Тя сама се разгъва в окото и заема постоянната си позиция. В повечето случаи няма шев, още на другия ден оперираният е в пълна кондиция, след 2-3 дни може да шофира, след седмица вече да работи, а след месец дори да извършва тежък физически труд.