Кървава грипна пневмония се разгръща за часове и оставя тежки следи

Кървава грипна пневмония се разгръща за часове и оставя тежки следи

Болните от грип трябва задължително да излязат в болничен и да стоят вкъщи, дори да карат по-леко заболяването, защото вирусът се предава изключително бързо.

 

Кървави храчки, задух, кашлица, слабост, изпотяване, болки в гърдите на фона на започнал грип говорят за хеморагична пневмония. Подобен развой се случва най-често между 3-ия и 5-ия ден на вирусното заболяване. Грипната кървава вирусна пневмония се разгръща в рамките на 12 до 24 часа от началото на процеса, затова при симптоми за това веднага трябва да се търси лекар!

Не по-малко тревожни са червени храчки след 7-ия - 10-ия ден от началото на грипа, но тогава най-често са свързани с усложнение от бактериална пневмония.

В момента това са преобладаващите случаи в болниците и също протичат много тежко, но в специализираните отделения възможностите за овладяването им са реални. Основно стафилококови пневмонии пълнят клиниките в момента, през последния месец има видимо увеличаване на пациентите и при нас. За съжаление, са най-вече млади хора между 30 и 40 години. Хубавото е, че в почти всички случаи успяваме да спасим пациентите, макар че често ги изписваме с остатъчни явления. Това е неизбежно след толкова серозно заболяване.

По официална статистика пикът на епидемията е преминал. От 3 седмици болните намаляват и през последната седмица са били средно 130 души на 10 хиляди. Но в близо 1/3 от областите случаите продължават да са много и не може да се прогнозира кога ще тръгнат надолу. Ловеч е начело с 254 болни на 10хиляди, в София - област са 244 на 10 хиляди. Много са заразените и в Стара Загора, Смолян, Габрово, Видин. По предварителни данни от личните лекари през последните дни има леки спадове, но тенденциите ще са ясни днес след окончателната обработка на информацията.