Безшевна операция за външно перде на окото - За първи път в Пловдив

Безшевна операция за външно перде на окото - За първи път в Пловдив

За първи път в Пловдив - Безшевна операция за външно перде на окото!

МЦ 1 правят безплатни прегледи за катаракта и глаукома във връзка с Великден.

Офталмолозите от Медицински център 1 към болница Медлайн извършиха днес за първи път в Пловдив безшевна операция за "външно перде" - птеригиум на окото.

Доц. д-р Марин Атанасов и д-р Екатерина Георгиева приложиха новата методика на 51-годишен мъж с рецидивиращ птеригиум, на който преди това e правена класическа операция с отстраняване на пердето и шевове. Възстановяването на зрението е веднага, пациентът ще бъде изписан още днес.

Новият безшевен метод е уникален с това, че по време на операцията се прави трансплантация на конюнктива от същото око върху мястото на отстранения птеригиум и трансплантата се залепва, вместо да се шие.

За целта се използва т. нар. фибриново лепило, което по естествен начин стимулира зарастването на тъканите и подтиска кървенето, обясни доц. д-р Марин Атанасов. Тази методика е по-щадяща и гарантира до 90 % , че пердето няма да се появи отново. За разлика от класическата операция, при която в 50 процента от случаите има рецидив, според статистиката.

Офталмолозите от "Медицински Център 1" не само се стремят да въвеждат в практиката си световните тенденции в лечението на очните заболявания. Те правят и всичко възможно пациентите да имат по-пряк достъп до качествена здравна услуга, въпреки постоянния дефицит на направления за специалисти.

В Медицински Център 1 по традиция около всички големи християнски празници се провеждат безплатни консултации.

Във връзка с Великден от 10 до 20 април 2012 година болни с катаракта и глаукома ще могат да направят безплатни очни прегледи след предварително записване на тел: 032/64 42 22.