Летният грип ни напада до дни

Летният грип ни напада до дни

Лечението му ще отнема поне седмица и включва пълен глад. Антибиотиците не помагат.

Коктейл от няколкостотин разновидности на ентеровируси върлува в момента в страната. До дни се очаква летният грип да започне да ни разболява сериозно и пикът му ще е през целия август. Симптомите ще са същите като при зимния - висока температура, треска, отпадналост и болки в мускулите.

Характерно за летния грип е, че е причинен от ентеровируси, които живеят в лигавицата на червата, което е и причина за появата на диария и повръщане. Друга характерна особеност ще бъде появата на обрив заради производството на специфични антитела като пъпките се появяват след третия ден и покриват цялото тяло. Рядко болестта може да причини вирусен менингит, който обаче не е толкова тежък като гнойния.

Лечението продължава около седмица, като включва пълен глад за възстановяване на червата. Пият се и специални рехидратиращи разтвори. Антибиотиците не помагат, затова не се самолекувайте. Най-опасен е грипът за бебета, които се обезводняват за часове. Другата рискова група са хората над 75 години, които имат хронични заболявания, тъй като при тях диарията, придружена с повръщане, също може да доведе до усложнения.

В момента вирусът мъчи всеки 50 на 10 хил. души в цялата страна, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Освен типичните за този сезон ентерозарази специалистите алармират и за опасност от дизентерия. След като премине пикът на болни от летен грип, се очаква бум на заразени с хепатит А.