Зачестяват слънчевите алергични конюнктивити

Зачестяват слънчевите алергични конюнктивити

През последните дни се наблюдава увеличаване честотата на слънчевите алергични конюнктивити.

Поради по-голямото отразяване на слънчевите лъчи от пясъка, се наблюдава по-голяма честота на слънчевите алергични конюнктивити на морския бряг.

Конюнктивитът е най-честото заболяване на очите, което може да създаде проблеми през лятото. Този възпалителен про­цес може да се дължи на алергична реакция към ултравиолетовите лъчи или да бъде чисто механичен - непоноси­мост към топлинната енергия, която отделя слънцето.

Обривът при слънчева алергия обикновено е макуло-папулозен, понякога мрежовиден, често сърбящ. Обикновено се появява в началото на пролетта и лятото, като обикновено е най-силен след 2-3-дневна експозиция на слънце, понякога отслабващ и дори изчезващ след 10-15-дневна експозиция. В най-тежките случаи изложените на слънце места са с дифузен едем и еритем, представляващи огромна уртикариална плака с контура на изложения на слънце кожен участък. При продължаване на експозицията в такива случаи може да се оформи булозен обрив.

Освен това през лято­то човек често се изпотява и бършейки очите си, мо­же да вкара в тях бак­терии, които са върху повърхността на клепачите. Обикновено те не причиняват възпале­ние, но при подходящи условия могат да станат заразни и да се предизвика бактериален конюнктивит.