Гръбнакът – стълб на здравето

Гръбнакът – стълб на здравето

Основите на които се крепи доброто здраве са няколко – правилното хранене, водата, редовната работа на отделителната система, прочистване на организма, сън и почивка, духовна работа и спорт. И всичко това се върти около една централна ос – стълбът на доброто физическо, емоционално и енергийно здраве. Гръбнакът. Координатната система на физическото ни тяло.

Когато гръбначният ни стълб е в перфектно, изправено състояние, жизнената енергия на човек протича директно, плавно и безпрепятствено. При идеалната стойка на тялото, разглеждано в профил бихме могли да прокараме мислена перпендикулярна на пода линия от ухото, през раменната става, лакътя, тазобедрената става, коляното и глезена. Тази права е линията на симетрия.

При такава правилна стойка на тялото, освен правилната циркулация на жизнена енергия, тялото се радва на добра стойка от визуална гледна точка, равномерно разпределение на тежестта на тялото, без болежки и затруднения, добра двигателна активност, възможност за безпроблемно спортуване.

Но за съжаление такава идеална правилна стойка се среща все по-рядко. Многобройни са начините, по които се изкривява гръбначният стълб. Съвсем не е рядкост да го видим при възрастните хора, но все по-често се случват гръбначните изкривявания при децата и младежите.

Освен чисто естетичната страна на изкривяването на гръбначния стълб, то води до много здравословни проблеми: вътрешни органи се притискат и изместват, не функционират правилно, възникват неврологични нарушения, появяват се мускулни (във врата, раменете, гръба и кръста) и ставни болки, появяват се безброй блокажи. Поради все по-влошаващата се двигателна култура на хората, всичко това е придружено (и често причинено) и от липса на добра мускулатура. Мускулите буквално нямат сила да придържат гръбнака в правилна позиция, човек се привежда, прегърбва, изкривява се, новата неестествена позиция на тялото води до още по-големи затруднения, дисбаланс и недобро функциониране и на мускулите. Получава се затворен порочен кръг.

Различават се няколко основни изкривявания на гръбнака:

- Кифоза: деформация на гръбначния стълб, която се характеризира с неестествена извивка на гръбнака в горната му част, което води до появата на гърбица (както и на скъсяване на дължината на гръбнака). Това е най-честият проблем със стойката и се наблюдава при хора, които прекарват повечето време в седнало положение. Кифозата упражнява натиск върху белите дробове и притиска храносмилателната система. Това може да доведе до дихателни проблеми, до изтръпване на пръстите на крайниците поради недостатъчното снабдяване на тъканите с кислород.

- Лордоза: Изкривяване на гръбнака в областта на кръста, като прешлените са извити към корема. При тази деформация се усещат болки в областта на кръста и дискомфорт при седене в правилна позиция, чисто визуално се получава изпъкване на корема.

- Сколиоза: Сколиозата е деформация на гръбначния стълб, която се състои в изкривяване на гръбнака настрани (латерално) т.е. на ляво или на дясно. Счита се за най-сериозния вид деформация. Обикновено се получават допълнителни кривини по гръбнака, тъй като тялото се стреми да се стабилизира, както и накланяне на главата, раменете и таза в противоположни посоки. Води до изтръпване и болка в крайниците от едната страна. Болка в сърдечната област, затруднения в дишането и лесна умора се наблюдават при по-тежките случаи на заболяването.

А понякога се случва и комбинация от всичко. Много често срещано при момичетата е S-образната стойка – комбинация от лордоза и кифоза.

Проблемът е, че няма ясна, достъпна и приложима информация за това какво да правим, как да компенсиране часовете в неподвижно седене на бюро, пред компютъра. Хората не си дават сметка, нямат информация какво причинява реално този начин на живот на телата им. Неправилната стойка, нездравословните навици, фрактурите при злополуки също водят до размествания и болки в гърба и врата. В резултат на това жизнената ни енергия не тече нормално, а в един момент идват и вътрешните болести. В един момент стигаме до зряла възраст, за която вече сме приели, че е “нормално” да сме болни, изкривени, прегърбени (от годините?!). Поредната заблуда.

Гръбначните изкривявания са поправими в голяма степен чрез лечебни масажи, юмейхо терапия, йога, дихателни упражнения и … силови упражнения. Ако юмейхо и изобщо източните практики балансират и възстановяват симетрията в тялото, то спортът изгражда мускулния корсет.

Професор Павел Добрев, дългогодишен преподавател в НСА, занимаващ се със непопулярната дейност реювенация (подмладяване) и рехабилитация (възстановяване от травми) със силов спорт, твърди, че силовите упражнения подобряват зрението, координацията, двигателният апарат – дори в напреднала възраст.

Много от трениращите хора също имат такива проблеми. И за съжаление редовните им тренировки не само, че не помагат, но и утежняват положението. Причината е проста – хората не знаят как да тренират, правят упражненията хаотично, без ясна цел (или поне не с цел оправяне на тези проблеми) и не владеят правилната техника.

Фокусираната тренировка с ясно намерение, добре построена и редовно изпълнявана, добрата правилна техника са в състояние да направят “чудеса”. С правилната техника и добър личен треньор, който да ви води и наблюдава, гръбначните изкривявания в голяма степен са поправими.

Ако си давате сметка, че гърбът ви е слаб и мускулатурата ви не успява да се справи с тежестта на тялото, ако се привеждате, ако ежедневието ви е в пасивно положение пред компютъра и усещате болки във врата, раменете и кръста и при най-малкото усилие и физическа активност, то е време да се замислите и да вземете мерки, преди нещата да се задълбочат. Достатъчно важно е. На карта е здравето и добрата ви кондиция. А избора е във вашите ръце.

 

(Martina Ivanova)