Безплатни прегледи за кожни образувания

Безплатни прегледи за кожни образувания

От 5 ноември до края на месеца в Медицински център 1 в Пловдив ще се провеждат профилактични прегледи за кожни тумори и бенки. Консултациите са безплатни за пациенти от цялата страна като за тях не се иска направление от личния лекар. Единственото условие е да се запише предварително час на тел. 032/ 644 222. Дерматовенеролозите д-р Галина Арабаджиева и д-р Нели Апостолова ще извършват прегледите.

"Правим безплатните консултации през есента, защото прекомерното излагане на слънце през лятото може да е активирало по-бурното развитие на някои кожни образования. Бенки, които са били спокойни преди летните дни, в края на сезона могат да изглеждат по друг начин, затова е добре да се контролират”, обяснява д-р Галина Арабаджиева. Според нея хората търсят лекарска помощ късно поради липсата на направления за специалисти и ниската здравна култура.

Хора с кожни образувания, които нарастват, кървят, сърбят или въобще се променят по някакъв начин, е добре да правят поне веднъж в годината консултация при дерматолог. Преди да се предприеме козметично премахване на кожни образувания при неспециалисти, задължително е да се вземе мнението на дерматолог. Защото едно некомпетентно третиране на бенка може да доведе до нейното израждане в меланом, кожен рак, който протича толкова агресивно, че в рамките на месец - два може да обхване всички органи и системи с метастази.