Лумбаго

Лумбаго

Лумбагото е извънредно често срещано заболяване на поясните прешлени на гръбначния стълб, което се характеризира с внезапна остра или продължителна тъпа болка в кръста, вследствие на дегенеративни промени на ставите и междупрешленните дискове. Най-изразени са клиничните прояви във възрастта между 35-50 години. Тогава човек е най-активен и това страдание намалява неговата работоспособност.

Симптоми

Лумбагото бива остро и хронично. Острото лумбаго /сецване/ се характеризира с внезапна силна болка в кръста, най-често след вдигане на тежести, физическо пренатоварване, рязко движение. Най-малкото помръдване на тялото или кашлица причиняват силни болки, мускулите на гърба са втвърдени. Болният заема характерна поза, приведен напред с ръка на кръста, която облекчава малко състоянието му. Това положение трае няколко часа или няколко дни, след което болният се чувства по-добре.

При хронично лумбаго началото е остро или постепенно, като болката и схващането в кръста се съчетават с изтръпване или болка в краката (ишиас), тъй като коренчетата на седалищния нерв се притискат от сближените прешлени, вследствие на дефект в междупрешленните дискове.

Причини

Този дефект (дископатия) играе важна роля за появата на лумбагото, тъй като дисковете нямат кръвоносни съдове, които да ги хранят и измененията в тях възникват сравнително рано, особено ако са налице следните предпоставки: травми, наднормено тегло, стрес, физическо претоварване и неправилна стойка.

Други важни причини са замърсеният организъм вследствие на неприродосъобразното хранене и лошите хранителни навици, липсата на тонус на гръбната мускулатура, застоялият живот, ревматизмът и артрозната болест. Болките в кръста много често са израз на постоянна преумора, като с възрастта или според характера на професионалната дейност признаците на износване на дисковете се проявяват все по-често и изискват особено внимание. Тези болки могат да бъдат и симптом на бъбречни /пясък и камъни/, жлъчни /пясък и камъни/, полови, простудни заболявания, радикулит, шипове на прешлените, възпаление на нервните коренчета и пр.

Профилактиката на това заболяване трябва да бъде насочена към премахване на условията, които благоприятстват неговото развитие. Необходим е дозиран двигателен режим, намаляване на наднорменото тегло, грижи за правилна стойка, укрепване на психиката и организма като цяло. Добро въздействие имат водните и слънчевите бани

Не бива да се вдигат и носят тежести, особено от хора, при които има слабост на съединителната тъкан: плоскостъпие, смъкване на дебелото черво и др. Честото носене на обувки с висок ток, четенето по корем и силните вибрации също натоварват поясните прешлени.

Първа помощ.

Ако болките се дължат на явно прищипване (прехапване), болното място се търка енергично със суха кърпа (памучна или вълнена), докато се зачерви и болката се изгуби. Често пъти от това болките минават. Ако болката упорства, болното място се разтегля по следния начин: болният ляга на пода по корем, друг човек улавя здраво с двете ръце мускулите около болното място - отляво с едната си ръка и отдясно с другата - и след това ги изтегля силно нагоре или пък заставя болния да увисне на висока врата и в увиснало положение да се размърда от кръста надолу.