Пулмология

Пневмония

Лечение на пневмония в Медицински център 1 Пловдив

Информация за заболяването

Пневмонията е възпаление на белите дробове. Заболяването засяга поотделно, но по-често едновременно, извършващите газообмена между вдишания въздух и кръвта алвеоли и заобикалящата ги белодробна тъкан, наречена интерстициум, при което се нарушава нормалния процес на дишане. Алвеолите са микроскопични запълнени с въздух камери във вътрешността на белите дробове, в които се извършва газовия обмен в процеса на дишане.


Пневмонията може да бъде предизвикана от различни причини като инфектиране с бактерии, вируси, гъби или паразити или от химическо или физическо нараняване на дробовете. Типични симптоми, свързвани с пневмонията са кашлица, болка в гърдите, треска и задух. За нейното диагностициране се използват рентгенови снимки и изследване на храчките. Лечението зависи от причинителя на заболяването, като най-разпространените бактериални пневмонии се лекуват с антибиотици.


Пневмонията е често срещана болест, разпространена сред всички възрастови групи, и е нерядка причина за смърт при млади, стари и хронично болни. Съществуват ваксини, предотвратяващи някои видове пневмония.