Съдови болести

Разширени вени

Лечение на разширени вени


ФЛЕБОЛОГИЯ – наука за вените. Флебология преведено от старогръцки /флебос - вена/ означава медицински клон, занимаващ се с вените. Този проблем е познат от дълбока древност.

КОГА СЕ ПОЯВЯВАТ РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ?
- Наследствено – генетично заложени;
- Придобити – бременност, наднормено тегло, професия изискваща многочасово стоене на едно място, например: фризьорка, продавачка и др. Като последствия от тромбози или наранявания също могат да се появят разширени вени.

КАКЪВ ПРОЦЕНТ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО ИМА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ?
Средноевропейски изследвания показват, че почти 50% от населението, както мъже, така и жени имат разширени вени в различна степен на развитие. Около 20% търсят лекарска помощ и лекуват вените си по различен начин. Голям процент от получилите разширени вени нямат оплаквания и достигат дълбока старост без да ги лекуват. Около 3% обаче показват сериозни промени като язви на краката, което е последен стадии на венозното заболяване.

Вените на долните крайници имат важната функция – изтласкват кръвта към сърцето. При намаляване на тонуса им и поява на недостатъчност се получава застой на кръвта, отоци, запушване на съдовете /тромбоза/ и язви в подбедрицата.

КОГА СЕ ЛЕКУВАТ РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ?
При поява на възли по продължение на вената, често много по-топли от останалата част на крака, както и при оплаквания от тежест в краката, схващания и болка при продължително стоене прав, е за препоръчване да потърсите съвет от флеболог.

КАКВИ СА МЕТОДИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ?
След паставянето на точна диагноза от специалист-флеболог, той трябва да прецени какво бе донесло оптимални резултати при минимално натоварване на пациента:

1. Консервативно:
– при леки оплаквания и слабо изразени разширени вени носенето на еластични чорапи е повече от достатъчно. Чрез компресията на чорапа се подобрява кръвообращението и това намалява оплакванията, както и води да спадане на отоците;
– друга възможност за облекчение на оплакванията, но не водят до изчезване на разширените вени, са различни венозно-активни препарати, повечето на растителна основа.

2. Склеротерапия – чрез впръскване на склеросираст /залепваст/ медикамент, малките разширени вени след 1-2 седмици превръзки изчезват.
Този метод е прилаган още през 40-те години на миналия век в Шотландия, Франция и Швейцария.
Методът изисква от пациента търпение и е безболезнен. Лекарят-флеболог трябва след всяка процедура да направи компресивен бинт и определено време да се носят и еластични чорапи. Резултатите са много добри при правилно приложение, но видими след няколко седмици.

3. Оперативно – В последните 15-20 години класическият начин на операция на вените „Стрипинг” преживя доста корекции и положително развитие. Неприятните странични ефекти са минимални. Болничен престой не е нужен и мобилизацията и комфорта на пациента веднага след операцията не са нарушени. Това наричеме минимална неинвазивна селективна амбулантна хирургия.
Предимства пред всички останали методи:
- безболезнена;
- операцията трае между 50-60 мин. при наличието на операционен екип и анестезиолог;
- обезболяването е с местна опойка /както е при зъболекаря/;
- пациентът излиза от болницата след около час и веднага може да поеме дневните си задължения;
- специална компресивна превръзка, която изключва кръвотечение и действа заедно с мобилизацията анти-тромботично;
- не са нужни никакви лекарства.

4. Лазер – нова метода, част от селективната амбулаторна хирургия.
Функционира само на прави участъци на вените, като разширената вена се изгаря вътрешно с лазеров лъч, при местна упойка.
Недостатък е, че вената макар и доста намалила големината си, остава на мястото и трае дълго време, докато се разнесе в околната тъкан.

5. Склерозиране и лазерно лечение на капилярите – често срещани, най-вече при жените. Могат да бъдат склерозирани или допълнително лекувани с лазер. Това е чисто козметична намеса, която обаче изисква провеждането й от опитен флеболог, чрез няколко консултации и носене на еластични чорапи. Няма терапия за вечно изчезване, често има рецидиви /повторна поява/.

ОПИСАНИЕ НА СНИМКИТЕ:

1. Резултат след склеротерапия – 3 месеца. Въпреки, че разширената вена е доста голяма, тя е само страничен ствол и вече с доста повредена венозна стена.
2. Селективна мини-хирургия – така наречената „безкръвна операция”. По време на операция кракът на пациента се вдига над нивото на сърцето и кръвотечение почти няма. Това положени се нарича „тренделенбург”.

3. Венозни язви – като последен стадий на хроничната венозна недостатъчност, при неправилно лечение остават за години незатворени и са голяма тежест за пациента. Изхождайки от причината – венозен застой, лечението е вече споменато – компресивни превръзки, които подобряват кръвообращението и подпомагат дейността на дълбоките вени. Отоците изчезват и в повечето случаи за 2-3 седмици язвата е излекувана.