Очни болести

Макулна дегенерция

Дегенерация на макулата означава увреждане на тази част от окото, наречена макула. Последната представлява малка област в центъра на ретината, която ни позволява да виждаме подробностите от заобикалящия ни свят ясно. Дегенерацията на макулата се развива като част от естествения процес на стареене на организма. Тя се характеризира с широк спектър от клинични и патологични промени като бледо-жълти петна, наречени друзи, нарушения в пигментния епител на ретината, хориоидална неоваскуларизация и дисциформена макулна дегенерация.

Симптоми
Ако имате дегенерация на макулата, Вие може да имате оплаквания от замъглено зрение, тъмни петна в центъра на зрението, неспособност да виждате както наблизо, така и надалече. Някои дейности като вдяване на конец, четене, писане, рисуване и други могат да са силно затруднени или дори невъзможни.

Форми на дегенерация на макулата
Проявите на болестта се групират в две форми: неексудативна (суха) и ексудативна (влажна или неоваскуларна).
Друзите са характерните изменения за сухата форма, а неоваскуларизацията е типична за влажната форма. Дисциформената макулна дегенерация представлява фибротичния стадий на неоваскуларната форма.
Сухата форма на макулна дегенерация е по-честа и засяга 90% от хората с това заболяване. Загубата на зрение настъпва за по-продължителен период от време, отколкото при влажната форма. Неоваскуларната форма се среща при 10% от пациентите със заболяването, като загубата на зрение може да е по-голяма и да настъпи за по-кратък период от време. Патологично разрастнали кръвоносни съдове изпускат течност или кръв и това води до замъгляване на зрението, тъмни петна и други оплаквания.

 

Методи за лечение
Лечение на сухата форма на дегенерация на макулата. Лечението с антиоксиданти и цинк може да забави прогресията на начален стадий на суха форма на макулна дегенерация. Не съществува известно лечение, което да предотврати загубата на зрение в напредналите стадии на тази форма на макулна дегенерация.

Лечение на влажната форма на дегенерация на макулата
Лазерна фотокоагулация
Фотодинамична терапия с Visudyne Интравитреално приложение на медикаменти, насочени срещу VEGF (съдов ендотелиален растежен фактор)
 

Важно е да се знае, че нито един от тези методи не може да излекува напълно заболяването и че то може да прогресира, въпреки лечението.

Необходими са редовни контролни прегледи при Вашия офталмолог.